Crèmesaus is een receptidee voor een vegetarische groenteschotel, met een inlage van reeds gekookte gnocchi (kleine Italiaanse aardappelknoedels), die u in elke supermarkt bij de koeltoog kunt kopen, of zelf bereide gnocchi volgens het basisrecept voor gnocchi, en een rijke groente-inlage van broccoli en wortelen.
Gnocchi met groentencrème - Ingrediënten
500 gnocchi
1 eetlepel boter
Plantaardige vulling:
500 g broccoli
2 - 3 wortelen (350 g)
Voor de roomsaus :
1 eetlepel boter (15 g)
1 theelepel bloem een beetje droge witte wijn
200 ml bouillon
100 ml room
Zout Peper
Ook: Parmezaanse kaas voor bestrooiing
Gnocchi met Groentencrème - Bereidingsstap
Voor de bereiding van dit groentegnocchi recept worden, indien de gnocchi zelfgemaakt zijn, deze de dag tevoren bereid volgens het basisrecept voor gnocchi. Voor de groenten: maak de broccoli schoon, verdeel hem in kleine roosjes, was hem en laat hem goed uitlekken. Schraap de wortelen met een dunschiller en snijd ze in dunne plakjes. Breng in een pan ongeveer 1,5 liter gezouten water aan de kook. Voeg eerst de wortelschijfjes toe, breng aan de kook en laat dan ongeveer 1 minuut koken tot het mengsel kookt. Voeg de broccoliroosjes toe aan de pan met de wortelen.
Kook samen nog 4 minuten tot ze gaar, maar nog een beetje beetgaar zijn. Zeef de groenten en vang het kookvocht op. Spoel de groentestukjes onmiddellijk af in koud water, waardoor ze een mooie, rijke kleur krijgen. Om de roomsaus te maken, smelt u de boter of margarine in een grote pan of beklede steelpan. Zet de pan opzij en roer er met een roerlepel de bloem door. Blus af met ongeveer 200 ml van het gereserveerde groentekookwater, klop onmiddellijk om klonters te voorkomen.
Voeg al roerend de room, het zout of het groentebouillonblokje (kant-en-klaarproduct) toe. Nu pas zet u de kookpot weer op het fornuis en laat u het al roerend één keer koken. Laat de lichte saus vervolgens nog een paar minuten sudderen, afhankelijk van de gewenste gladheid van de saus. Verhit vervolgens de boter in een pan met antiaanbaklaag en bak de koude gnocchi in het niet te hete vet, waarbij u het vuur iets lager zet, tot ze goudbruin en heet zijn.
Breng de roomsaus tenslotte op smaak met zout, peper en een beetje droge witte wijn.
Voeg het voorgekookte groentemengsel (broccoli en wortelen) toe aan de saus om deze op te warmen. Voeg de gnocchi vlak voor het opdienen bij de groenteroomsaus, of zet ze apart op tafel. Serveer met flink wat vers geraspte Parmezaanse kaas.
Voedingswaarde
Voor vier personen levert 1 portie groentencrème gnocchi ongeveer 335 kcal en ongeveer 17 g vet.